Allergifria plåster och förband

Allergi mot häftmassa

När man talar om kontaktallergi i fråga om plåster och förband menar man ofta att huden reagerar negativt på ett ämne som heter kolofonium. I ämnet finns hartssyror som man kan vara allergisk mot, med kliande utslag och eksem vid kontakt. Kolofonium förekommer till exempel i den klibbiga delen av post-it-lappar, tryck på tröjor och t-shirts och i själva häftmassan i självhäftande plåster och förband. Eftersom överkänslighet mot ämnet är så pass vanligt är det idag vanligare att häftmassan i plåster innehåller akrylat, eller akryllim, vilket är en sorts plastmaterial.

Latexallergi

En annan relativt vanlig allergi som kan orsaka reaktioner mot plåster och förband är latexallergi. Latex är ett gummimaterial som ofta förekommer i produkter som sterila handskar, kondomer, nappar, nappflaskor och plåster.

Materialet består ursprungligen av naturgummi från trädet Hevea Brasiliensis, och det är en grupp proteiner i gummiträdet som orsakar de allergiska reaktionerna.
Allergi mot latex upptäcktes när användning av materialet blev mer och mer utbrett inom vårdyrken, och det finns nu latex som är framställt på syntetisk väg. Man räknar med att ungefär en till två procent av sveriges befolkning lider av latexallergi, och det är vanligt med så kallade korsallergier med liknande reaktioner mot till exempel banan, kiwi, avocado och mango.

Symtom på latexallergi

Tiden mellan kontakt med materialet och märkbara symtom kan variera från ett par minuter till flera timmar. Några vanligt förekommande symtom är:

  • Lokal eller utbredd klåda

  • Nässelutslag

  • Blåsor

  • Andningsbesvär

  • Nästäppa eller rinnande näsa 

Inte så vanligt förekommande men värd att veta om är en mycket allvarlig överkänslighetsreaktion som kallas anafylaxi. Anafylaktiska reaktioner kan börja med lindriga symtom som efter en liten stund i värsta fall blir livshotande.

Allergifria plåster för känslig hud

Allergifria plåster och förband finns på ditt apotek, online och i butik. Det finns 100% allergifria plåster som är tillverkade av material som bambu, och även materialet non-woven som är textilt. Ibland är de berikade med symtomlindrande och sårläkande medel som aloe vera. 

Rengöring och luft hjälper läkning

Förutom att vara fria från latex och andra starka kemikalier är det viktigt att plåster och förband andas väl. När ett skrubbsår, skärsår eller skavsår som inte blöder mycket är rengjort är det bra om sårytan får lufttorka. Ett sår läker oftast fortare om det får tillgång till syre och hålls torrt, undantaget är om sårytan utsätts för ytterligare skav genom att till exempel gnidas mot kläder eller liknande. Då är det bättre att skydda såret med ett plåster eller en kompress, gärna en som andas väl.

Vattentäta plåster

Vattentäta plåster finns i många olika storlekar, och är ett bra alternativ om såret sitter på en plats som regelbundet utsätts för vatten. Även vattenresistenta plåster kan ha god andningsförmåga och vara hypoallergeniska. Byt alltid plåster eller förband om det har blivit smutsigt eller blött, sår ska helst hållas så torra som möjligt för att påskynda läkningen.

Allergifria skavsårsplåster

Vid skavsår på kroppsdelar som utsätts för tryck och yttre påverkan från till exempel skor eller remmar kan det lindra och hjälpa läkningen att använda plåster och förband som är särskilt avsedda för skavsår. Dessa plåster bildar en följsam och skyddande hinna som verkar smärtlindrande och skyddar såret från ytterligare slitage. Håll skavsåret så torrt och rent som möjligt, men tvätta det inte för ofta. Det kan vara en god idé att lufta såret eller en blåsan då du inte måste ha på dig skor eller strumpor. Även skavsårsplåster är ofta fria från allergiframkallande kemikalier.

Dina experter på HLR och första hjälpen

13 Oct 2022