I Sverige ser man årligen ungefär 440 drunkningstillbud och av dessa så är det tyvärr så att ungefär hälften avlider. Många av dessa liv skulle kunna räddas genom en ökad kunskap om livräddning i vatten och där även andra faktorer kan spela en avgörande roll. Simkunnighet är en sådan faktor och en annan handlar om exempelvis föräldrarnas roll. Det senare följer nämligen en oroväckande trend.
En ökning av drunkningstillbud
Fler barn drunknar idag än vad som tidigare varit fallet. Under en period av femton år har en ökning från 7.1 till 8.4 individer per 100.000 skett - detta för barn mellan 0-4 år. En orsak till detta spås vara det faktum att föräldrar har en bristande tillsyn i samband med att barnen badar. Mobiltelefonen pekas ut som en avgörande detalj i sammanhanget och detta kräver en uppmaning: om ditt barn badar - lägg din telefon åt sidan! Att fler och fler badhus och simhallar inför ett förbud mot paddor och mobiler är en bra sak.
Livräddning i vatten kräver vissa kunskaper och vi tänkte gå igenom hur du ska agera om du ser att en person håller på att drunkna. Enklast blir det om vi går igenom de olika stegen separat och förklarar dem lite närmare. Enligt följande:
-
Din säkerhet först! Det första man ska tänka på i samband med ett drunkningstillbud och en livräddning i vatten är den egna säkerheten. Personer som håller på att drunkna drabbas av panik och det innebär att de också kan komma att dra ner dig i vattnet - vilket kan leda till att båda ni riskerar att drunkna. Det här gäller även för barn. Säkerställ att en livräddning är säker och använd så långt som det bara är möjligt en förlängd arm. Det vill säga ett föremål - en livboj, exempelvis - med dig ut.
-
Gör dig hörd! Innan du hoppar i vattnet så se till att du får uppmärksamhet. Ropa att du hoppar i, skrik till den nödställde att hjälp kommer och se till att larma 112.
-
Om det är möjligt, genomför räddningen från land. Går det att kasta i en livboj eller något annat föremål som personen kan hålla i medan du drar in denne till säkerheten? Man brukar säga att en torr livräddare är en bra livräddare.
-
Hoppa i med livbojen. Om du inte får kontakt med den nödställde så ska du hoppa i vattnet. Simma ut med livbojen och greppa tag i dennes motsatta hand - den ni hälsar med - och håll kvar samtidigt som du lägger livbojen över personen. Dra armarna över livbojen och börja bogsera er in mot land med hjälp av ryggsim. Har du ingen livboj så håll ett grepp under armhålorna på den nödställde med dina armar och simma med hjälp av ryggsim mot land.
Om personen inte andas - gör HLR
Om personen i fråga inte andas så ska du utföra en Hjärt- och lungräddning till dess att en ambulans kommer. Det spelar ingen roll om du misstänker att personen i fråga kan ha befunnit sig under ytan under en längre tid - HLR kan rädda liv oavsett. Det du gör genom detta är att syresätta organ och hjärna och detta kan vara exakt det som räddar livet på den drabbade i slutändan. Dina bröstkompressioner fungerar som hjärtat och din luft fungerar som lungorna.
Så här gör du HLR
-
Börja med att lägga personen på ett plant underlag med ryggen mot detta. Ta sedan två fingrar under hakspetsen och en hand mot hakan och lägg upp huvudet så att det finns fria luftvägar. Ta därefter dina händer och lägg dem ovanpå varandra - mot personens bröstkorg - och tryck bestämt nedåt ungefär fem centimeter. Upprepa detta 30 gånger med ett tempo som motsvarar ungefär 120 tryck i minuten.
-
Inblåsning. Därefter så lägger du din mun mot personens mun, trycker ihop dennes näsa och blåser in frisk luft två gånger a` en sekund per gång.
-
Varva bröstkompressioner och inblåsningar till dessa att ambulans anländer. HLR kan vara jobbigt rent fysiskt så rekommenderas är att ni byter av varandra om ni är flera stycken på plats. Två minuter vardera brukar vara en intervall att hålla.
Andra inlägg
- Linda vrickad fot - så gör du
- Hjärnskakning – symptom, åtgärder och behandling
- Sårvård – viktigt att tänka på
- Symtom vid stroke – information
- Kan man blanda Ipren och Alvedon?
- Kostråd gallsten – detta bör du undvika
- Allergifria plåster och förband
- Gör din egen mitella
- Getingstick – symtom och behandling