Getingstick – symtom och behandling

Att bli stucken av en geting, bi eller humla är relativt vanligt och för det mesta inte särskilt farligt även om det gör mycket ont. Huden där du blivit stucken kan också svullna upp och klia. Smärta kan vara ganska intensiv i upp till ett dygn efter du blivit stucken.

getingstick

Lindra smärtan efter getingstick

Det första du bör göra är se efter om det sitter kvar någon gadd där du blivit stungen. Många gånger fastnar gadden och fortsätter pumpa in gift i såret även efter det att biet eller getingen är borta. Om det är svårt att se och få bort den kan det vara bra att fråga någon om de kan hjälpa dig.

Kyl det område där du blivit stucken med en isbit eller våt servett. Det hjälper till att lindra smärtan och minska svullnaden. Det finns flertalet gel, krämer och salvor också som kan lindra. Försök få tag på alsolsprit eller alsolgel för att göra rent. Hydrokortison kan minska kliandet. Xylocain är en lokalbedövande salva som också fungerar bra vid insektsbett och -stick. Man ska vara aktsam med hydrokortison och lokalbedövande salva på barn. Prata med en läkare innan du använder det.

Antihistamin, alltså sådana tabletter som ofta används vid allergi, kan motverka giftet som finns i gadden. Med antihistamin är det viktigt att man får en dos som passar, fråga därför på apoteket så att du har antihistamin som fungerar för både barn och vuxna.

Akuta allergiska reaktioner

Ungefär en person av hundra är allergisk mot insektsbett och stick. Många är medvetna om sin allergi och har därför med sig passande läkemedel ifall de blir stuckna. Har man en allergi ska man dock alltid ringa 1177 eller kontakta en vårdcentral efter att man blivit stucken även om man tagit sina allergimediciner.

Det är även viktigt att söka hjälp om man känner sig yr, får svårt att andas, blivit stucken i munnen eller på halsen, fått flera stick eller om smärtan, svullnaden och rodnaden inte går ner efter några dagar utan blir värre.

Tänk på att äldre, barn och människor med hjärt-lungsjukdomar är extra känsliga.

Undvik att bli stucken

Ingen vill bli stucken av bi, geting eller humla. Du kan undvika att bli stucken genom att vara extra försiktig när du äter och dricker utomhus. Sätt lock över mat och dryck så att insekter inte dras till maten. Burkar med läsk ska helst undvikas då det är svårt att se om det krupit in en insekt i burken som kan stickas.

Ska ni vara på en gräsmatta är det bra att ta med en filt som sällskapet kan vara på och inte gå barfota i gräset. Har man möjlighet så kan man klippa gräset innan så att klöver och andra små blommor inte lockar till sig bin och getingar. Tänk dock på att inte gå fram för hårt fram mot bi, getingar och humlor med fällor och liknande. De gör ett viktigt arbete i naturen och vi ska vara rädda om dem.

Fyll på medicinskåpet

Sommaren kommer inte bara med bin och getingar utan även med maneter och brännässlor samt skrapsår på armar och ben. Att förbereda sig innan semestern och fylla på hemapoteket är en bra ide. Då är man beredd ifall olyckan är framme. Nedan följer en inköpslista med sådant som är bra att ha hemma om någon i ditt hushåll blir stucken eller bränd.

  • Pincett
  • Alsolsprit eller alsolgel
  • Xylocain eller annan lokalbedövande salva
  • Hydrokortison
  • Plåster
  • Antihistamin
Dina experter på HLR och första hjälpen

2 Jul 2022