Näsblod är en relativt vanlig åkomma och beror i de flesta fall på att de ytliga blodkärlen i näsans skiljevägg har gått sönder. Det finns många anledningar till att man får näsblod, ofta sker det när man är förkyld eller allergisk, har använt mycket nässpray, petat sig i näsan eller fått ett slag på näsan.
Barn och äldre personer drabbas i större utsträckning av näsblod. Det är också vanligare att få näsblod på vintern då den torra kalla luften gör blodkärlen känsligare. Ungefär 60 % av alla svenskar drabbas av näsblod någon gång i livet. Näsblod är i de flesta fall ofarligt och går över av sig själv men det finns några tillfällen då man bör söka vård.
Sök vård om:
-
Du äter blodförtunnande läkemedel.
-
Du har en sjukdom, exempelvis blödarsjuka, där blodet inte koagulerar som det ska.
Det blöder mycket kraftigt.
-
Blödande inte går över av sig själv.
-
Blodet rinner ner i halsen och gör det svårt att andas.
Behandling av näsblod
När man får näsblod skall man i första hand försöka stoppa blödandet själv. Det kan man göra genom att stoppa in en bit blodstillande vadd i näsan. Har man inte det hemma så kan man stoppa in lite toapapper eller en bomullstuss. Oftast slutar det blöda efter några minuter.
Om det inte slutar blöda kan man prova att luta huvudet lite lätt framåt och klämma åt på mitten av näsan. Det kan också hjälpa att suga på en isbit eller hålla något kallt på näsan då detta gör att blodkärlet som det blöder ifrån sluter sig.
Slutar det inte blöda inom 30 minuter skall man uppsöka en vårdcentral. Blöder man ofta näsblod så bör man kolla upp om det finns någon bakomliggande orsak.
Söker man läkarhjälp för sitt pågående näsblod är chansen stor att läkaren som man träffar kommer behandla dig genom att etsa det blödande blodkärlet med en silvernitratsticka eller så kan läkaren utföra diatermi vilket betyder att man bränner blodkärlet.
Vad är bakre näsblod?
De flesta näsbloden sker i den främre delen av näsan men cirka 5-6% av näsbloden räknas som bakre näsblod. Man säger att det är bakre näsblod när man inte kan hitta källan till blödningen i den främre regionen efter att ha gjort en ordentlig undersökning. Bakre näsblod räknas som allvarligare och behöver behandlas av en läkare.
Det finns olika sätt att behandla bakre näsblod på. Det är vanligt att man stoppar blodet både bakifrån och framifrån med något som kallas för tamponad. Bakre tamponad lägger man ibland genom att man för in en liten ouppblåst ballong i näsan som man blåser upp när den nått svalget. På så sätt stoppas blödningen bakåt.
De som drabbas av bakre näsblod får många gånger ligga kvar någon natt på sjukhus för observation.
Hur gör man för att minska risken för näsblod?
Det finns vissa saker du kan göra för att minska risken för att du skall börjar blöda näsblod. Till exempel kan du torka näsan försiktigt iställer för att snyta dig. Undvik att peta dig i näsan. Se till att blodkärlen i näsan inte torkar vintertid eller när du flyger flygplan genom att duscha näsan med mjukgörande nässpray eller genom att fukta näsan med olja och koksaltlösning på en bomullstuss.
Ta bort blod från kläder
Om man börjar blöda näsblod är det lätt hänt att man får blod på kläderna. Det är enkelt att få bort blod från textil. Skölj tyget i kallt vatten och gnid in fläcken med såpa eller flytande tvättmedel. Tvätta sedan plagget som vanligt. Upprepa behandlingen om fläcken inte går bort. Du skall inte stryka eller torktumla ett tyg med en blodfläck på då detta gör fläcken mer permanent. Om fläcken inte går bort kan du använda klorin eller så kan du lämna plagget ut i solen och låta solen bleka fläcken.
Andra inlägg
- Linda vrickad fot - så gör du
- Hjärnskakning – symptom, åtgärder och behandling
- Livräddning i vatten
- Sårvård – viktigt att tänka på
- Symtom vid stroke – information
- Kan man blanda Ipren och Alvedon?
- Kostråd gallsten – detta bör du undvika
- Allergifria plåster och förband
- Gör din egen mitella
- Getingstick – symtom och behandling