Om man upplever att läget är akut ska man ringa 112. Har personen som drabbats av den allergiska reaktionen en adrenalinpenna ska denna användas. Är det första gången som personen drabbas av den här typen av större allergisk reaktion ska hen genast söka vård.
Man ska söka vård om:
- Man får svårt att andas.
- Svalget, tungan eller läpparna svullnar eller kliar.
- Man känner det som att man skall svimma
- Man blir matt och yr
- Man få ett hastigt uppkommet utbrott av nässelutslag
- Man har häftiga kräkningar och diarre.
Har man astma är det bra att använda sin inhalationsspray. Finns det kortisontabletter eller antihistamintabletter tillgängliga ska personen som drabbats av den allergiska reaktionen även ta dessa.
Är den allergiska reaktionen mindre behöver den ändå kontrolleras och utredas. Kontakta vårdcentralen och berätta om vad som hänt.
Vad kan orsaka en akut allergisk reaktion?
En akut allergisk reaktion kan uppkomma av olika anledningar. Människor kan ha en speciell känslighet mot vissa typer av livsmedel eller gift. Det som brukar ge akuta allergiska besvär är insektsgift som man får i sig genom bett och stick samt nötter, fisk, skaldjur och vissa läkemedel och material. Man ska framförallt vara uppmärksam på små barn där man kanske inte vet om det finns en allergi eller ej. Vissa typer av allergi kan uppkomma när som helst, oberoende av ålder. Dock är de mest allvarliga allergierna för det mesta medfödda eller uppkommer tidigt i livet.
Olika typer av allergier
Det finns olika typer av allergi och allergiska reaktioner. Nedan förklarar vi några av de vanligaste begreppen man stöter på när man läser om allergi.
Allergen
Man kallar de livsmedel och ämnen som ofta leder till allvarliga allergiska reaktioner för allergener. Några av de vanligaste allergenerna är mjölk, ägg, spannmål, nötter, senap, fisk, skaldjur, selleri, soja, lupin och sulfiter. Det är ett protein som gör att man blir allergisk.
Anafylaxi
Anafylaxi är en mycket svår och ibland livshotande överkänslighetsreaktion. Man brukar dela in anafylaxi i tre olika stadier.
Initialstadiet - Då man känner av det man är överkänslig mot. Man kan få klåda under fotsulorna eller i handflatorna, bli irriterad i halsen, känna oro och få ett tryck över bröstet.
Progresstadiet - svullnader på kroppen som kliar, buksmärtor, andningssvårigheter och hjärtklappning.
Chockstadiet - Man får blodtrycksfall och/eller blir medvetslös.
Eftersom initialstadiet kan leda till chockstadiet är det viktigt att ha uppsikt över en person som får en allergisk reaktion även om den kan verka mild.
Korsallergi och äkta allergi
Man skiljer på äkta allergi och korsallergi. Äkta allergi innebär att man är allergisk mot ett särskilt protein som exempelvis kan finnas i en nöt. Äkta allergi uppkommer tidigt i livet och är något man inte växer ifrån.
Korsallergi innebär att har en överkänslighet mot vissa proteiner som liknar det protein som man är allergisk mot. Cirka 70% av de som är allergiska mot björkpollen är även allergiska mot annat, exempelvis hasselnötter. När man har en korsallergi så känner man oftast inte av spår som kan finnas i halvfabrikat eller tillagad mat där proteinet delvis har förstörts. Korsallergi kan uppkomma när som helst i livet men kan även växa bort.
Överkänslighet
Överkänslighet kan vara både en allergisk och icke-allergisk reaktion. Om immunförsvaret inte är inblandat kallar man det för icke-allergisk överkänslighet. Exempelvis kan man få klåda i näsan utan att det behöver vara en direkt allergisk reaktion.
Behandling av allergi
Vid lätta besvär kan man köpa antihistamin på apoteket. Det är bra att ha hemma ifall någon får en allergisk reaktion. Han man större besvär så behövs de utredas. Boka tid på din vårdcentral om du misstänker att du har en allergi. Människor som har allergier där de riskerar att drabbas av anafylaxi brukar få en adrenalinpenna utskriven som de kan använda i nödläge. Det finns även en typ av vaccin som man kan ta för vissa allergier som kallas hyposensibilisering. Den behandlingen kan göra att allergin försvinner eller blir lindrigare.
Andra inlägg
- Linda vrickad fot - så gör du
- Hjärnskakning – symptom, åtgärder och behandling
- Livräddning i vatten
- Sårvård – viktigt att tänka på
- Symtom vid stroke – information
- Kan man blanda Ipren och Alvedon?
- Kostråd gallsten – detta bör du undvika
- Allergifria plåster och förband
- Gör din egen mitella
- Getingstick – symtom och behandling